Lawrence Weiner, Per Kirkeby

Per Kirkeby Lawrence Weiner

16 Jan – 14 Mar 2015

< >

1 / 13

Per Kirkeby, Untitled, 1987

Red bricks and mortar, 250 x 84 x 58,5 cm

2 / 13

Per Kirkeby, Untitled, 1987

Red bricks and mortar, 250 x 84 x 58,5 cm

3 / 13

Per Kirkeby, Per Kirkeby Lawrence Weiner, 2015

Installation view

4 / 13

Lawrence Weiner, 2 BLOCKS OF SALT (IN THE MORNING MIST) / 2 BLOKKE AF SALT (I MORGENDISEN), 1991

Language + the materials referred to, dimensions variable

5 / 13

Lawrence Weiner, 2 BLOCKS OF SALT (IN THE MORNING MIST) / 2 BLOKKE AF SALT (I MORGENDISEN), 1991

Language + the materials referred to, dimensions variable

6 / 13

Per Kirkeby, Per Kirkeby Lawrence Weiner, 2015

Installation view

7 / 13

Per Kirkeby, Per Kirkeby Lawrence Weiner, 2015

Installation view

8 / 13

Lawrence Weiner, 3 COINS & A FOUNTAIN, 2008

Language + the materials referred to, dimensions variable

9 / 13

Lawrence Weiner, Per Kirkeby Lawrence Weiner, 2015

Installation view

10 / 13

Per Kirkeby, Untitled, 2014

Red bricks and mortar, 320 x 320 x 320 cm

11 / 13

Per Kirkeby, Per Kirkeby Lawrence Weiner, 2015

Installation view

12 / 13

Lawrence Weiner, TORN ASUNDER WITH A SPARK FROM ABOVE - FLÅET I STYKKER MED EN GNIST FRA OVEN, 2014

Language + the materials referred to, dimensions variable

13 / 13

Per Kirkeby, Per Kirkeby Lawrence Weiner, 2015

Installation view

Per Kirkeby and Lawrence Weiner have known each other for many years. The idea of making a collaborative work and an exhibition together already evolved in the mid eighties, but due to practical reasons the project was not realized back then. Last year during the fall, the idea returned to us in a new form, and we decided together with the artists that now was the time to make it happen. In other words, it is an exhibition with a long history that is now suddenly becoming a reality.

At the exhibition Per Kirkeby is showing two brick works built directly within the gallery space. This is the first presentation of Kirkeby’s brick objects inside a gallery in Denmark. One work is a tall stele with a deep niche, a black line or a “metaphysical shadow” running vertically through it. The design of the stele refers to an identical model built in the garden behind Kirkeby’s studio at Læsø in the early eighties, but in this new context the stele is realized as a free standing autonomous work. The other piece is a monumental quadrangular block, an open/closed building or, if you will, a hollow slightly rotten tree. This new installation is made in collaboration with Lawrence Weiner, who has contributed with texts across the inner and outer brick walls, so that words, matter and space overlap and transform the whole. Lawrence Weiner is also showing two other textbased sculptures made site specifically for the gallery space.